Project CHIP en wat het betekent voor Smart home technologie

Zigbee, Z-Wave, X10, CC-Link, VSCP, xAP en nog velen andere protocollen waren het over een ding eens; dat ze het volledig oneens zijn. Als het aan een aantal grote spelers zoals Apple, Amazon, Google en Samsung vraagt, is dit nu wel klaar. Tijd voor CHIP.

Wat is CHIP?

CHIP staat voor: Project Connect Home Over IP. Dit is een nieuwe groep binnen de Zigbee Alliance (Signify, IKEA, Silicon Labs, de bovenstaande giganten en meer). Deze groep ontwikkelt momenteel een open-source, gratis, nieuwe standaard voor communicatie tussen smart-homes, IoT devices, cloud-services en mobile apps.

CHIP Architecture Overview
Architecture overview CHIP

Zoals hierboven geïllustreerd, geeft CHIP aan hoe het protocol op apparaten en controllers geïmplementeerd gaat worden. Project CHIP ondersteunt in eerste instantie Wi-Fi en Bluetooth Low Energy (BLE) om de inbedrijfstelling en configuratie van apparaten te vereenvoudigen.

Smart homes
Foto door John Tekeridis via Pexels

Waarom CHIP?

Veel Smart Home-apparaten gebruiken tegenwoordig gepatenteerde protocollen, waardoor ze met behulp van speciale proxy’s en vertalers aan een thuisnetwerk moeten worden gekoppeld. Juist door voort te bouwen op IP kunnen, sommige van deze apparaten, rechtstreeks verbinding maken met gestandaardiseerde netwerkapparatuur.

Er is tot op heden nog geen breed geaccepteerde open-source standaard voor IP-based smart-home communicatie. Dit terwijl IP, zowel thuis als op kantoor, de meest gebruikte netwerklaag is. Door het te baseren op IP kunnen berichten over netwerken verstuurd worden zonder dat apparaten fysiek, of zelfgemaakte link-lagen, hoeven te hebben om verbonden te zijn.

Tenslotte bestaan er voor IP grote hoeveelheden aan robuuste en stabiele methoden van switchen, firewalls en routing. Je krijgt ook meteen toegang tot welbekende transportprotocollen zoals TCP en UDP. IP is daarom ook de ideale manier om end-to-end-beveiliging en privacy te bieden in de communicatie tussen apparaten waar privacy-gevoelige data wordt getransporteerd. Doordat IP zo breed gebruikt wordt, zijn deze algoritmes en protocollen ook nog eens stevig battle-tested.

Verwachting toekomst en CES 2021

In 2021 verschijnen de eerste smart-home apparaten op de markt. Een van dé plekken om in de gaten te houden, is CES aan het begin van dit jaar. Onze verwachtingen zijn dat een heleboel nieuwe smart-home innovaties en gadgets gepresenteerd zullen worden die gebruikmaken van CHIP.
Wij gaan alle ontwikkelingen vol enthousiasme op de voet volgen.

Welke technieken zijn al bevestigd?

Het project zal een specifieke reeks IP-gebaseerde netwerktechnologieën gebruiken voor apparaatcertificering. Apparaten hoeven maar één van deze te ondersteunen.

Release 1Bevestigd
Wi-Fi, tot en met 802.11ax (ook bekend als Wi-Fi 6), dat wil zeggen 802.11a / b / g / n / ac / ax; Thread over 802.15.4-2006 op 2,4 GHz;
IP-implementaties voor Bluetooth Low Energy, versies 4.1, 4.2 en 5.0.

CHIP zal hoogstwaarschijnlijk ook andere IP-ondersteunde technologieën omarmen, zoals Ethernet, Mobiele-netwerken, Breedband en meer.

In de toekomst plant de Zigbee Alliance om ook met individuele bedrijven te sparren om erachter te komen waar de prioriteit ligt voor toekomstige productondersteuning.

Wij zien hier echter ook een donkere wolk hangen. Elk apparaat een IP-adres geven en laten babbelen, klinkt als een innoverend plan. We zien de nieuwskoppen al in de verte aanspoelen. ‘Je eigen voordeur openen? Trek je Bitcoin-wallet maar open’. We zijn benieuwd.

Een kijkje in de keuken?

Wil je zien waar de Zigbee Alliance nu mee bezig is, of de progressie van project CHIP zien? Kijk dan eens hier:

Github Repo

Meer weten of sparren?

Heb je inspiratie of ideeën gekregen na het lezen van dit artikel? Schroom dan niet om contact op te nemen met een van onze specialisten via info@scenius.nl of bel ons op 040 369 0149.

Ook interessant

Even kennis maken met Nick

Ik ben Nick Heskes, techniekliefhebber en software ontwikkelaar bij Scenius.   Wat is mijn achtergrond? Voordat ik bij Scenius kwam werken, studeerde ik ICT &

Lees verder >