Hoe hoger de lat, hoe belangrijker de omgeving van de software engineer

© Filippo Romeo | Dreamstime.com

Software engineering is een onmisbare en kritische succesfactor geworden in onze dagelijkse bedrijfsvoering. Immers: onze wereld draait op software, en de rol van technologie blijft exponentieel groeien. Maar al die software die ons leven makkelijker, sneller en efficiënter maakt, wordt nog steeds door mensen gemaakt. Dit feit verdient meer aandacht.

“Software wordt nog steeds door mensen gemaakt”

Bovendien wordt er nogal wat van deze mensen gevraagd: software engineers dienen creatief, analytisch, inventief, gedisciplineerd en gemotiveerd genoeg te zijn om vorm te geven aan onze toekomst: topsport dus! Hoe faciliteer je als bedrijf de meest optimale omgeving zodat jouw software engineers kunnen blijven functioneren als de topatleten die ze zijn?

Behoud concurrentiekracht veeleisender

Maar er is meer aan de hand in de softwarewereld. Wij voorzien dat het voor steeds meer bedrijven een permanente taak wordt om te kunnen concurreren met onderscheidende intelligente producten en nieuwe vormen van dienstverlening. Om up-to-date te blijven in deze constant en exponentieel veranderende softwarewereld, is er meer nodig dan slimme mensen, krachtige ontwikkeltechnieken en -omgevingen, opleidingsfaciliteiten en uitstekende arbeidsvoorwaarden.

“Er is meer nodig dan alleen slimme mensen”

De prestatiedruk op software engineers neemt toe door de sterk groeiende vraag naar software. Maar ook door de uitstroom van een relatief grote groep engineers op leeftijd (baby-boom-technici) en de tekorten aan gekwalificeerde software engineers. Om de vraag naar software te kunnen bijbenen, dienen we klassieke denk- en handelswijzen rondom software engineering en samenwerken te transformeren naar alternatieven met meer perspectief.

Onze visie op engineering rendement

Ik vind het veilig genoeg om te stellen dat het gemiddelde prestatievermogen van een software engineer afneemt naarmate softwareteams groter worden. Ondanks dit ongunstige effect is het meer engineers inhuren nog steeds de meest voor de hand liggende handelswijze voor de groei van software output.

De afgelopen jaren heb ik me verder verdiept in dit vraagstuk: de ‘software-engineeringvermogen-opgave’ en heb ik vele nieuwe en aangescherpte inzichten verkregen. Ik stip er hieronder een paar aan.

 • De software engineer in de hoofdrol
  Wat kunnen we doen om hem/haar lekker fit en gemotiveerd te houden? Ik ben van mening dat vorm en inhoud hiervoor omgedraaid moeten worden. Een software engineer gaat niet voor een organisatie (bedrijf) werken maar een organisatie werkt voor de engineer. Er dient dus altijd een volledig focus te zijn op wat de software engineer nodig heeft om zijn of haar talenten maximaal te laten renderen.

  Creëer de beste en fijnste werkomgeving en faciliteer, faciliteer, faciliteer. Vergelijk het met een professioneel topsportklimaat: alleen als alle omstandigheden top zijn, kunnen iedere dag grenzen worden verlegd.

“Top-omstandigheden nodig, om grenzen te verleggen”

Inzicht in het softwarebrein
 • Software-prestatievermogen ‘engineer vriendelijk’ monitoren
  Een ander facet om rekening mee te houden, is dat het softwareprestatievermogen nauwelijks gemanaged kan worden vanuit gangbare prestatie-output-meetwaarden.
  Deze zijn namelijk onvoldoende hard terug te leiden naar conditiefactoren die mensprestaties beïnvloeden.

  Software engineering vindt grotendeels plaats in het brein van de software engineer. Daarom zijn factoren als fitheid, concentratie, denksnelheid, veiligheid en duidelijkheid van cruciaal belang bij prestaties. We hebben hier geen instelknoppen voor, maar deze factoren kunnen wel voor een groot deel via de werkomgeving en -omstandigheden worden beïnvloed.

  Daarom denk ik dat de omgeving van de engineer -met al haar faciliteiten om te presteren- doordacht samengesteld dient te worden. Inclusief een engineer-vriendelijke meet-, signaleer- en volgsystematiek. Hoe beter we erin slagen om systemen te sluiten en gevolgen en oorzaken met elkaar te verbinden, hoe beter en sneller we kunnen leren van onze prestaties. En deze leersnelheid is van cruciaal overlevingsbelang voor organisaties.

Ultieme kweek- en groeiomgeving

Als supporter van ‘walk the talk’ zijn we bij Scenius gestart met een kweek- en groeiomgeving, – de Scenery- voor het ontdekken, ontkiemen, ontwikkelen en het kansrijker en telkens sterker maken van softwaretalenten. We streven naar de creatie van de ideale werkomgeving en werkomstandigheden voor het maximaliseren van software engineeringprestaties. We hebben nog veel werk te verzetten maar ik vind dat we ongewoon goed bezig zijn.

“Voor continue groei software-engineeringvermogen”

En dat vinden onze klanten gelukkig ook. Ook zij profiteren optimaal mee van onze focus op het welzijn van onze software engineers. Om eerdergenoemde opgave optimaal uit te werken, tillen wij ook onze samenwerkingen naar een nieuw niveau. Tot in de kern van de samenwerking gaan we hier samen voor.

Er is daarbij geen plaats voor het klassieke win-lost-denken tussen afnemer en leverancier. We verdelen de koek niet alleen, maar maken deze samen groter. Klanten worden zo partners; vrienden die dezelfde wedstrijd willen winnen: met hetzelfde scorebord, gedeelde visie, vertrouwen en transparantie.

Wordt vervolgd.

Meer weten of sparren?

Heb je inspiratie of ideeën gekregen na het lezen van dit artikel? Schroom dan niet om contact op te nemen met een van onze specialisten via info@scenius.nl of bel ons op 040 369 0149.

Ook interessant

Even kennis maken met Nick

Ik ben Nick Heskes, techniekliefhebber en software ontwikkelaar bij Scenius.   Wat is mijn achtergrond? Voordat ik bij Scenius kwam werken, studeerde ik ICT &

Lees verder >